SABİT PROTEZLER
Hastanın kendisinin çıkaramadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezlerdir. Diş eksiklerini doldurmak için yapılan tamamen sağlıklı bir yöntemdir. Son yıllarda çene kemiğine implant yerleştirerek yapılan protezler, hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissini verir ve bu nedenle de çok tercih edilmektedir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda komşu dişlerden destek alınarak kayıp dişlerin yerine konulması için yapılan sabit protezlere “köprü” denir. Çürük veya travmaya bağlı olarak aşırı madde kaybına uğramış dişlerin üzerlerinin kaplanarak estetik ve fonksiyonun yeniden kazandırılması için yapılan sabit protezlere “kron” denilir.
Sabit protezler nasıl yapılır?
İlk olarak çekilen dişe komşu olan dişlerin hazırlığı yapılır. Varsa çürükleri temizlenir ve konik bir hale getirilerek ölçüsü alınır. Laboratuvarda belirli aşamalarından sonra son provalar yapılır. Uygunluğu onaylanan protez cila için tekrar fırına konur. Diş hekiminin provaları ve hastanın memnuniyeti ile kron daimi olarak yapıştırılır. Köprü işleminde ise komşu dişler küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşluklar doldurulur.
Sabit protez uygulaması yapıldıktan sonra nasıl bir süreç yaşanır?
Dişler kesildikten sonra köprü protezleri takılıncaya kadar ve takıldıktan sonra bir süre ağrı olabilir. Bu süre diş yeni durumuna adapte olana kadar devam edecektir. Dişte oluşan ağrı, ağrı kesici bir ilaçla kontrol altına alınabilir. Protezlere alışmakta zorlanılabilir. İlk günler ağızda büyük bir kalabalık hissedilebilir. Etkin çiğneme yapılamayabilir. Bu sürede sabırlı olunmalıdır. Protezlerin kırılmasını ve zarar görmesini önlemek için sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Sabit protezin bakımı nasıl yapılır?
Protezlerin temizliği uzun ömürlü olması için önemlidir. Her yemekten sonra doğal dişlerle beraber fırçalanmalı, günde en az bir kere diş ipi ve arayüz fırçası kullanılarak diş ve köprü protez arasında kalan artıklar temizlenmelidir.
Sabit protezin ömrü ne kadardır?
Zaman içinde değişen dokulara bağlı olarak protezin uyumu bozulur ve kullanımı güçleşir. Bu süre ortalama 5 yıldır.